Lietuvos okupacija sunaikino profesionalią, intelektualią, žmogiškųjų vertybių ir patriotizmo dvasioje išugdytą Lietuvos kariuomenę. Dalis karių, išlikusių po sovietinės ir nacistinės okupacijų, sugebėjo pakilti ginkluotam partizaniniam pasipriešinimui [1, p. 14].

Visoje Lietuvoje pradėjo organizuotis pogrindžio grupės. <...> Antisovietinio Lietuvos pogrindžio centralizacijai didelės reikšmės turėjo 1940 m. spalio 9 d. Vilniuje įvykęs susikūrusio Lietuvos išlaisvinimo komiteto ir Kaune susikūrusio pogrindžio vadovybės susitikimas. Vilniaus komitetui buvo pavesta spręsti politinius ir karinius klausimus, kadangi buvusios Lietuvos kariuomenės daliniai ir karininkija buvo dislokuoti Vilniuje, o Kauno – organizacinius. Į Vakarus 1940 m. pasitraukę Lietuvos politiniai veikėjai ir karininkai taip pat stengėsi organizuoti antisovietinį sąjūdį. <...> Plk. Kazio Škirpos iniciatyva 1940 m. lapkričio 17 d. Berlyne buvo įkurtas Lietuvių aktyvistų frontas (LAF). <...> Lietuvos pogrindžio vadovybė palankiai sutiko ir pripažino jo vadovavimą visam antisovietiniam pogrindžiui  [1, p. 15].

1941 m. kovo 24 d. Berlyne buvo parengta instrukcija „Lietuvai išlaisvinti nurodymai", kurią ryšininkai perdavė į Lietuvą. Šioje instrukcijoje buvo nurodytos gairės, kaip rengti ir vykdyti Lietuvoje, prasidėjus Vokietijos – Sovietų Sąjungos karui, sukilimą [1, p. 15].

 

1941 m. birželio 22 d. prasidėjo Vokietijos – Sovietų Sąjungos karas, o birželio 23 d. – visuotinis Lietuvos sukilimas. Sukilėlių būriams daugiausia vadovavo Lietuvos kariuomenės tikrosios karo tarnybos ir atsargos karininkai [1, p. 15].

1941 m. birželio 24 d. pirmame Lietuvos laikinosios vyriausybės posėdyje buvo atkurtos iki 1940 m. birželio 15 d. egzistavusios valstybės institucijos, tarp jų ir Vidaus bei Krašto apsaugos ministerijos [1, p.15].

Gen. ltn. Povilui Plechavičiui prisiėmus atsakomybę už Lietuvos vietinės rinktinės kūrimą, buvo manoma, kad ji taps atsikuriančios Lietuvos kariuomenės, galėsiančios ginklu priešintis antrajai sovietinei okupacijai, užuomazga [1, p. 16].